Memory of the World Vlaanderen

Van steengravures, papyrusrollen en manuscripten tot films en usb-sticks: documentair erfgoed kent vele vormen en dragers. Allemaal bewaren ze het collectieve geheugen van de mens, vormen ze een belangrijke erfenis uit het verleden en zijn ze een sleutel om verleden en heden beter te begrijpen. Zowel drager als inhoud zijn van belang, maar ook de functie en context van het geheel in de maatschappij.

Documentair erfgoed is echter constant in gevaar door natuurlijke dreiging en de tand des tijds, maar ook door nalatigheid van en opzettelijke vernietiging door de mens zelf: papier vergaat, documenten die niet passen binnen bepaalde visies worden vernietigd, enz. Het UNESCO Memory of the World (MoW) Programma werd speciaal in het leven geroepen om het behoud en de toegankelijkheid van dit documentair erfgoed te stimuleren en mensen bewust te maken van de waarde van dit erfgoed voor de hedendaagse samenleving en die van de toekomst.

Goed om weten is dat het Programma binnen UNESCO niet ondergebracht werd in het Departement Cultuur, maar in het Departement Communicatie en Informatie.

Sinds 2013 is er ook in Vlaanderen een Memory of the World Comité opgericht. Vanaf 2015 wordt het operationeel. Het Comité wil meewerken om de doelstellingen van het Programma ook in België/Vlaanderen te helpen realiseren. Op deze website kunt u meer informatie vinden over het Programma, het Memory of the World Register en de werking van het Vlaamse Comité. Daarnaast vindt u enkele links, tips en contactinformatie die nuttig kunnen zijn voor u als geïnteresseerde burger of voor de werking van uw instelling of collectie.

Nieuws

In deze rubriek houden we u op de hoogte van nieuws en van komende evenementen die te maken hebben met documentair erfgoed en de instellingen waarin ze worden bewaard.


Dossierpagina's