Blog van Bart De Nil

Praktijkvoorbeelden tijdens studievoormiddag over collectieplan

Zou u graag een vormingsdag over het opstellen van een collectieplan voor erfgoedactoren in uw regio organiseren? Of zoekt u naar een tool om een organisatie of vereniging te begeleiden bij het opstellen van een collectieplan? Misschien wil u als eenmansarchief een langetermijnvisie voor uw collectie opmaken? U krijgt alvast heel wat inspiratie en tips tijdens de gratis studievoormiddag Een collectieplan? Ook voor kleinere organisaties! op 18 april in Brussel.


Filmpje | Wat is het nut van nationale bibliotheken?

De Jewish Book Week is een internationaal cultuurfestival dat jaarlijks plaatsvindt in Kings Place in Londen. Een van de vele evenementen tijdens de editie van dit jaar was een zeer interessant gesprek over het nut van nationale bibliotheken.


Mental Health First Aid, ook voor erfgoedprofessionals

Als u als erfgoedprofessional duurzaam wilt samenwerken met een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk dat u inzicht hebt in geestelijke gezondheid. En dat u weet hoe u moet reageren in eventuele crisissituaties. Omdat ik al enige tijd nauw samenwerk met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg, nam ik samen met Ans Van de Cotte van Erfgoedcel Viersprong deze maand deel aan de Nederlandse versie van de cursus Mental Health First Aid (MHFA).


Een Belgisch dorp aan de Thames

Op 1 april zal de Belgische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk in Richmond upon Thames een herdenkingsteken onthullen aan een voormalige Belgische munitiefabriek uit de Eerste Wereldoorlog. Het is tevens de start van een project dat het verhaal wil vertellen van de duizenden Belgische vluchtelingen die werkten en leefden in de buurt van de fabriek.


Filmpje | Dementie: cijfers, onderzoek en uitdagingen

Wenst u op Erfgoeddag op een laagdrempelige manier duidelijk te maken wat de impact is van dementie, wat onderzoekers doen om het aan te pakken en welke uitdagingen er nog zijn? Dan kunt u gebruikmaken van onderstaand animatiefilmpje dat werd gemaakt door Alzheimer Research UK.


Erfgoedwetenschappers in de kijker

Erfgoedwetenschappen is het toepassen van exacte wetenschappen in de erfgoedsector. Een fysicus bijvoorbeeld onderzoekt de eigenschappen van het materiaal waaruit een museumobject is gemaakt, met het oog op een zo goed mogelijke restauratie of bescherming. Ter gelegenheid van de Britse Wetenschapsweek, die liep van 10 t.e.m.


Schrijf u in voor de workshopreeks 'Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn'

De vormingsreeks Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn is nu volledig met de toevoeging van een laatste sessie op maandag 25 september in de Universiteitsbibliotheek van Leuven. Bij deze nieuwe vorming ligt de focus op interventies met erfgoedobjecten met als doel het verbeteren van het welzijn en de gezondheid. Meer informatie vindt u samen met een overzicht van alle data en locaties op deze pagina.


Imperial War Museum markeert zijn eeuwfeest

Het Imperial War Museum werd in 1917 opgericht als gedenkteken voor een oorlog die toen nog volop woedde. Met allerlei middelen, zoals stempels in rantsoenboekjes, werd aan de Britten gevraagd om persoonlijke brieven en foto’s van nabestaanden die in de oorlog waren gesneuveld, op te sturen. Om zijn honderdste verjaardag te markeren maakt het museum deze persoonlijke herinneringen uit zijn eerste collectie publiek.


Filmpje | CultuurLINK stimuleert gebruik gedeelde thesauri

CultuurLINK is een website waarmee u koppelingen kunt leggen tussen de trefwoorden in de eigen collecties en de Art & Architecture Thesaurus (AAT). Een klein comité informatiespecialisten uit verschillende Nederlandse en Belgische musea kwam onlangs bij elkaar om aan de slag te gaan met CultuurLINK.


Filmpje | Meer dan erfgoed. Erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn

Samen met het Psychiatrisch Centrum Caritas in Melle en de Christoforusgemeenschap, een sociaaltherapeutische woon- en werkgemeenschap voor volwassen mannen en vrouwen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking in Munte-Merelbeke, werkten FARO-medewerker Bart De Nil en Erfgoedcel Viersprong-coördinator Ans Van de Cotte twee pilootprojecten uit. Het cultureel erfgoed werd ingezet als therapeutisch materiaal voor een reeks creatieve workshops; de collecties van een aantal lokale musea vormen de inspiratiebron en het uitgangspunt voor eigen creaties van de patiënten.