Blog van Jacqueline van Leeuwen

Test uw kennis van de SWOT

Binnenkort is het zover: dan maken we allemaal een SWOT voor ons beleidsplan. Hoog tijd dus om onze kennis even op te frissen met een klein testje. Wat hoort waar in de SWOT? Probeer het uit onderaan deze pagina en lees dan de tekst! Want swotten is niet altijd even makkelijk als het lijkt …


Welke impact streeft u eigenlijk na? Gebruik de agenda2030 als brainstormmateriaal

circel cifal

Erfgoed heeft een intrinsieke waarde, daar zijn we het allemaal over eens. Toch is er meer: erfgoed heeft ook meerwaarde op andere maatschappelijke domeinen. Sterker nog: erfgoed kan bijdragen aan het realiseren van de grote maatschappelijke doelen. Deze blog vertelt u hoe u tijdens uw beleidsplanningsproces over die maatschappelijke impact kunt nadenken. Een gratis tool helpt u op weg.


Welke vacatures publiceerde de cultureel-erfgoedsector in 2016?

vacatures

Voor de vierde keer analyseerde FARO de vacatures die verschenen op de FARO-website. In 2016 telden we 118 Vlaamse vacatures waarin kandidaten gezocht werden voor specifieke cultureel-erfgoedopdrachten(*). Dat is ongeveer evenveel als in 2015 (124) en 2013 (119); enkel 2014 steekt er ferm bovenuit met 166 vacatures.


“Leren zal veel meer via het werk moeten verlopen”

collega's op het werk

Werknemers van de toekomst zullen zich continu moeten bijspijkeren. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport 'Toekomstverkenningen arbeidsmarkt 2050' dat het Steunpunt Werk (HIVA) onlangs publiceerde. Dit blogbericht vat samen waarom levenslang leren belangrijker wordt dan ooit, wat de uitdagingen in Vlaanderen zijn en hoe u, vandaag al, toekomstgericht kunt werken.


Oproep stageplaatsen en thesisonderwerpen academiejaar 2017-2018

studenten in het park

Wat kunt u betekenen voor studenten? Welke kennis en kunde wilt u aan hen doorgeven? Kunt u hulp gebruiken bij een project? Of heeft u een prangende onderzoeksvraag? Op onze lijsten van stageplaatsen en thesisonderwerpen verzamelen we jaarlijks heel wat inspiratie voor studenten.


Wat vinden uw medewerkers van uw organisatie?

collega's in gesprek

Bij de opmaak van een nieuw beleidsplan laat u externe stakeholders aan het woord. Maar vergeet ook de eigen medewerkers niet. Hoe denken zij over de werking? Vraag het hen in een korte enquête en een goed gesprek. Peil daarbij naar de waardering van de output, de interne processen of het arbeidsklimaat.  Dit blogbericht geeft een overzicht van mogelijke vragen om met uw medewerkers te bespreken.


Help jonge mensen op weg in de erfgoedsector

affiche afstudeerbeurs

Op 28 maart verzamelen kersverse masters en doctores op de grootste afstudeerbeurs van Vlaanderen. FARO tekent present om hen wegwijs te maken in de cultureel-erfgoedsector. We willen hen informeren over onze sector, doorverwijzen naar vacatures en concrete sollicitatietips meegeven. Heeft u ook een gouden tip voor starters? Zijn er vacatures die u graag aan hen wil voorleggen? Of wil u nog iets anders onder hun aandacht brengen? Geef voor 20 maart een seintje aan Jacqueline van Leeuwen.


13 ideeën voor inspirerende inspraakmomenten

Bij een beleidsplanningsproces is inspraak van uw (toekomstige) gebruikers en uw medewerkers belangrijk. Hoe zorgt u ervoor dat dit gesprek inspirerende ideeën oplevert? In deze presentatie zetten we 13 beproefde methodieken op een rij. Op 23 februari lichten we ze verder toe met concrete voorbeelden en kunt u ze ook uitproberen. Er zijn nog een paar plaatsen, dus mis het niet!


Welke vragen openen nieuwe horizonten tijdens uw beleidsplanningsproces?

verkeersborden met vraagtekens

Tijdens een beleidsplanningsproces is inspraak van de stakeholders en de erfgoedgemeenschap van groot belang. Dit blogbericht maakt een overzicht van het soort vragen dat u kunt stellen en de globale aanpak die u daarbij kunt hanteren. Volgende week stellen we een aantal creatievere methodieken aan u voor. Tijdens onze vorming van 23 februari kunt u die methodieken trouwens uitproberen. Er is nog plaats, dus schrijf u snel in.


Wat betekenen stakeholders voor uw beleidsplan?

Het is een klassieker bij de start van een beleidsplanningstraject: uw stakeholders oplijsten. In deze blog lichten we toe waarom dat zo noodzakelijk is en hoe u dat kunt aanpakken. We signaleren eenvoudige schema’s om uw stakeholders te clusteren en inspirerende modellen die een meer doorgedreven analyse mogelijk maken. Tot slot geven we nog twee ideeën voor een visuele weergave van uw netwerk. In volgende blogs gaan we dieper in op bevragingstechnieken en brainstormmethodieken.